Over ons

The Future Academy

Hand in hand met de wetenschap gaan we op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen op talloze gebieden. We bezoeken innovatieve projecten die ons een hoopvolle en optimistische toekomst bieden. Samen met u zullen we door de ogen van wetenschappers en experts op locatie gaan kijken waar het verschil gemaakt gaat worden. We maken dit voor u tastbaar op locatie en openen gesloten deuren.

Duurzaamheid is een thema waar wij veel aandacht aan besteden. Welke technologieën op het gebied van solar, wind, water en energieopslag gaan wij in de toekomst als het nieuwe normaal beschouwen? Wat gebeurt er allemaal in de auto-industrie nu Tesla met stormachtige opkomst traditionele merken voor het blok zet? En wat gebeurt er in de gezondheidszorg nu een steeds groter deel van de Westerse landen te maken krijgt met vergrijzing en daarmee toenemende kosten? Welke start-ups houden zich bezig met de vervanging van vlees en hoe gebeurt dit? Hoe worden planten ontwikkeld die in een woestijnklimaat kunnen groeien en dus zout-resistent zijn? Grote onderwerpen dus op gebied van landbouw, gezondheidszorg, industrie, IT, Kunstmatige Intelligentie, Natuurkunde, energie en bijvoorbeeld mobiliteit.

In enkele gevallen zetten we koers naar de andere kant van de wereld om hier baanbrekende experimenten waar te nemen. Soms blijven we dichter bij huis om met de trein vernieuwende initiatieven in onze buurlanden te bezoeken. Een evenwichtig aanbod met als leidraad nieuwe invalshoeken die perspectief bieden.

The Future Academy organiseert thematisch reizen waarin wij samen met u op zoek gaan naar verdieping met een nauwkeurig samengesteld aanbod. De onderwerpen zijn gekozen om u te boeien, inspireren en vormen wellicht aanleiding voor verandering in uw eigen omgeving. De sprekers/begeleiders zowel uit Nederland als ter plaatse, nemen u mee in hun wereld met anekdotes, onderzoeksresultaten maar vooral passie voor hun expertise.

The Future Academy maakt onderdeel uit van Pied à Terre Reizen. De laatste richt zich meer op politiek- historische cultuurreizen, met altijd ook aandacht voor economie, architectuur, literatuur en de actualiteit.

Paul Vigeveno

(1953) studeerde geschiedenis aan de lerarenopleiding en aan het Nutsseminarium van de UvA. Vervolgens doceerde hij een tiental jaren en vervulde uiteenlopende functies in het onderwijs. Sinds 1989 organiseerde hij uiteenlopende cultuurhistorische reizen. Hij richtte de reisorganisatie Voyage & Culture op, waarbij in latere jaren Marco Polo Reizen, Academische Reizen en het Instituut voor Internationale Excursies werden toegevoegd. Hij publiceerde daarnaast verscheidene culturele reisgidsen waaronder de recent verschenen zeer uitgebreide ‘Gids van joods erfgoed in Nederland’ geschreven samen met Jan Stoutenbeek.

Hanneke van Mierlo

(1971) studeerde Sociale Geografie aan de Universiteit Utrecht en werkte na haar studie in verschillende functies bij diverse reisorganisaties. Ook was zij twee jaar werkzaam als projectmanager bij een organisatiebureau gericht op de non-profit sector. Vanaf 2002 is zij werkzaam geweest voor Voyage & Culture en later ook de organisaties die tezamen het Institute of Travel vormden. Organiseerde sinds 2006 de NRC Handelsblad academies en daarnaast was zij verantwoordelijk voor conceptontwikkeling, programma en uitvoering van talloze reizen voor diverse opdrachtgevers.

FairClimateFund 

Terwijl wij in het Westen grotendeels verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering, hebben mensen in ontwikkelingslanden hier veel meer last van. FairClimateFund maakt projecten mogelijk die CO₂-uitstoot reduceren en daarnaast een betere toekomst geven aan mensen in ontwikkelingslanden. Dit doen zij door te investeren in klimaatprojecten in ontwikkelingslanden met een focus op schonere kookoplossingen en het planten van bomen volgens eerlijke uitgangspunten. Met de CO₂-credits die deze projecten genereren, betalen lokale huishoudens hun investering terug.

FairClimateFund is een sociale onderneming gestart in 2009 en onderdeel van de ICCO Group waarvan de ICCO Cooperation de aandeelhouder is. De stichting ICCO, opgericht in 1964, is het enige lid van de coöperatie. De directie van de ICCO Group staat onder toezicht van een onafhankelijke Raad van Commissarissen.

De projecten zijn Fairtrade gecertificeerd en genereren Gold Standard/ Fairtrade Carbon Credits. Zij verkopen deze CO₂-credits tegen een eerlijke prijs aan particulieren en bedrijven in westerse landen die de CO₂-uitstoot willen compenseren die ze (nog) niet kunnen verminderen.

De inkomsten van de CO₂-credits dekken de kosten van het project. Lokale huishoudens betalen hun kooktoestellen af met de CO₂-credits die ze produceren en ze ontvangen een Fairtrade premie die wordt geïnvesteerd in activiteiten op het gebied van klimaatadaptatie.